ZP funkcionalna hrana2020-03-04T09:38:17+01:00

PROIZVODI U PONUDI

ZP INTEGRALNO KUKURUZNO BRAŠNO

(od kukuruza PLAVE, CRVENE, BELE I ŽUTE boje zrna)

OSNOVNE PREDNOSTI ZP BRAŠNA            

  • Integralno (od celog zrna kukuruza-omotač, endosperm i klica)

  • Prirodno bez glutena (ne sadrži alergene proteine)

  • Non-GMO

  • Proizvedeno od specifičnih, posebno odabranih ZP hibrida kukuruza bele, žute, crvene i plave boje zrna (visoke hranljive i funkcionalne vrednosti)

  • Visok sadržaj proteina, vlakana, mineralnih materija i antioksidanasa

  • Kontrolisana proizvodnja sirovina (gaji se na njivama Instituta, a ceo proces proizvodnje je pod stalnim nadzorom tehnologa)

  • Tradicionalni način mlevenja (na mlinskom kamenu, što obezbeđuje potpuno očuvanje svih prirodnih sastojaka kukuruznog zrna)

  • ZIP zatvarač na fleksibilnom pakovanju (omogućava višestruko otvaranje i zatvaranje vrećice uz očuvanje svežine, trajnosti, mirisa i ukusa brašna)

ZP INTEGRALNO BRAŠNO
KUKURUZA KOKIČARA PLAVOG ZRNA

Visok sadržaj antocijanina-prirodnih pigmentnih jedinjenja visokog antioksidativnog kapaciteta koji imaju ulogu u prevenciji hroničnih bolesti uslovljenih oksidacionim stresom. Bogato vlaknima i mikroelementima. Izvor proteina i kalijuma.

ZP INTEGRALNO BRAŠNO
KUKURUZA BELOG ZRNA

Bogato vlaknima, magnezijumom i manganom. Izvor kalijuma, gvožđa i cinka minerala koji čuva mozak, srce i reproduktivno zdravlje.

ZP INTEGRALNO BRAŠNO
KUKURUZA KOKIČARA ŽUTOG ZRNA

Visok sadržaj karotenoida-prirodnih žutih pigmentnih jedinjenja snažnog antioksidativnog kapaciteta. Bogato vlaknima i mikroelementima. Izvor proteina i magnezijuma.

ZP INTEGRALNO BRAŠNO
KUKURUZA CRVENOG ZRNA

Sadrži antioksidativna jedinjenja uronjena u celulozni matriks čime se omogućava njihovo dospevanje do debelog creva i efekat prevencije karcinogeneze u istom. Izvor bakra i mangana.

Šta obezbeđuje visoku nutritivnu i funkcionalnu vrednost ZP brašna?

  • Mlevenje celog zrna obezbeđuje potpuno očuvanje svih prirodnih sastojaka kukuruza što nije slučaj sa kukuruznim brašnom od odklicanog i poliranog zrna. Omotač zrna obezbeđuje visok sadržaj dijetalnih vlakana, makro- i mikro-elemenata, vitamina B kompleksa, slobodnih amino kiselina i fenolnih jedinjenja (antioksidansi) u brašnu. Endosperm zrna kukuruza brašnu daje bogatstvo proteina, karotenoida i flavonoida (antioksidansi), dok prisustvo klice zrna obogaćuje brašno vitaminom E i kvalitetnim uljem sa niskim sadržajem zasićenih masnih kiselina.
  • ZP brašno se dobija mlevenjem kukuruza plave, bele, žute i crvene boje zrna. Plava i crvena boja zrna kukuruza potiče od prisustva antocijanina, dok žuta boja zrna kukuruza potiče od karotenoida i flavonoida. Antocijanini, karotenoidi i flavonoidi su prirodna pigmentna jedinjenja visokog antioksidativnog kapaciteta koja doprinose visokoj funkcionalnoj vrednosti ZP brašna i njegovom potencijalnom zdravstvenom efektu u ishani ljudi. Za svaki proizvod dostupni su podaci o sadržaju nutritivnih i funkcionalnih jedinjenja.

ZP integralno kukuruzno brašno ne sadrži alergene proteine.

  • Kukuruzno zrno je prirodno bez glutena, odnosno ne sadrži alergene proteine.
  • U Pogonu za proizvodnju hrane za ljudsku upotrebu Instituta za kukuruz “Zemun Polje” isključivo se prerađuje kukuruz, pa je ZP brašno deklarisano kao prirodno bez glutena, što ga čini pogodnim za ishranu obolelih od celijakije i gluten intolerantnih osoba.

RECEPTI

CICVARA

  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 200 g kajmak
  • 300 g sira
  • 8 kašika kukuruznog brašna (ZP integralno belo kukuruzno brašno)
  • kašičica soli

Priprema: Vodu, mleko, kajmak i isitnjeni sir staviti da provri. Posoliti po potrebi. U vrijuću tečnost polako sipati kukuruzno brašno neprestano mešajući. Kuvati dvadesetak minuta na tihoj vatri, uz neprekidno mešanje. Služiti dok je vruće.

BARTOLINA KOLAČ

  • 250 g finog kukuruznog brašna
  • 250 g pšeničnog brašna T400
  • 200 g kristal šećera
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 1-2 kapi likera ili ruma
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 cela jaja
  • šećer u prahu za posip

 

Priprema: Sve sastojke staviti zajedno u mešalicu ili mesiti ručno dok se ne dobije ujednačena boja, meka i homogena masa. Pripremljenu masu staviti u okrugli kalup za kuglof ili mramorni kolač i peći oko 45 minuta na 160oC.

U kolač se može dodati seckano suvo ili orašasto voće, rendana kora limuna ili pomorandže, cimet….

Projara

PROJARA

  • 3,5 šoljica kukuruznog brašna
  • ½ šoljice belog pšeničnog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 2 jaja
  • ½ šoljice ulja
  • 1 šoljica jogurta (gusti)
  • 2 šoljice kisele vode
  • 300-400 g jakog, zrelog sira (sjenički, zlatarski…)
  • Peći u rerni na 190-200oC oko 30 min.

Napomena: Pri mešenju proje od plavog kukuruznog brašna jako su bitni jogurt i sir koji masi uslovljavaju slabo kiselu pH vrednost oko 4-5. Na ovoj pH vrednosti ostvaruje se stabilna boja (crveno-roze-ljubičasta) antocijanina, koja inače u zavisnosti od pH sredine varira od bezbojne preko žute, zelene, plave, ljubičaste, crvene, roze. Formiranu smešu treba neko vreme mešati ili čak malo ostaviti da odstoji kako bi došlo do ekstrakcije antocijanina i ostvarivanja ujednačene boje. Recepturu možete modifikovati uz pridržavanje navedenih zakonitosti. Takođe, na ovaj odnos komponenata ne dodavati ceo prašak za pecivo ili njime zamenjivati kiselu vodu jer ćete ostvariti bazne uslove u kojima će antocijanini promeniti boju čak i ka sivoj boji.