PROIZVODI U PONUDI
ZP INTEGRALNO KUKURUZNO BRAŠNO
(od kukuruza PLAVE, CRVENE, BELE I ŽUTE boje zrna)
OSNOVNE PREDNOSTI ZP BRAŠNA
ZP INTEGRALNO BRAŠNO
KUKURUZA KOKIČARA PLAVOG ZRNA

Visok sadržaj antocijanina-prirodnih pigmentnih jedinjenja visokog antioksidativnog kapaciteta koji imaju ulogu u prevenciji hroničnih bolesti uslovljenih oksidacionim stresom. Bogato vlaknima i mikroelementima. Izvor proteina i kalijuma.
ZP INTEGRALNO BRAŠNO
KUKURUZA BELOG ZRNA

Bogato vlaknima, magnezijumom i manganom. Izvor kalijuma, gvožđa i cinka minerala koji čuva mozak, srce i reproduktivno zdravlje.
ZP INTEGRALNO BRAŠNO
KUKURUZA KOKIČARA ŽUTOG ZRNA

Visok sadržaj karotenoida-prirodnih žutih pigmentnih jedinjenja snažnog antioksidativnog kapaciteta. Bogato vlaknima i mikroelementima. Izvor proteina i magnezijuma.
ZP INTEGRALNO BRAŠNO
KUKURUZA CRVENOG ZRNA

Sadrži antioksidativna jedinjenja uronjena u celulozni matriks čime se omogućava njihovo dospevanje do debelog creva i efekat prevencije karcinogeneze u istom. Izvor bakra i mangana.
Šta obezbeđuje visoku nutritivnu i funkcionalnu vrednost ZP brašna?
- Mlevenje celog zrna obezbeđuje potpuno očuvanje svih prirodnih sastojaka kukuruza što nije slučaj sa kukuruznim brašnom od odklicanog i poliranog zrna. Omotač zrna obezbeđuje visok sadržaj dijetalnih vlakana, makro- i mikro-elemenata, vitamina B kompleksa, slobodnih amino kiselina i fenolnih jedinjenja (antioksidansi) u brašnu. Endosperm zrna kukuruza brašnu daje bogatstvo proteina, karotenoida i flavonoida (antioksidansi), dok prisustvo klice zrna obogaćuje brašno vitaminom E i kvalitetnim uljem sa niskim sadržajem zasićenih masnih kiselina.
- ZP brašno se dobija mlevenjem kukuruza plave, bele, žute i crvene boje zrna. Plava i crvena boja zrna kukuruza potiče od prisustva antocijanina, dok žuta boja zrna kukuruza potiče od karotenoida i flavonoida. Antocijanini, karotenoidi i flavonoidi su prirodna pigmentna jedinjenja visokog antioksidativnog kapaciteta koja doprinose visokoj funkcionalnoj vrednosti ZP brašna i njegovom potencijalnom zdravstvenom efektu u ishani ljudi. Za svaki proizvod dostupni su podaci o sadržaju nutritivnih i funkcionalnih jedinjenja.
ZP integralno kukuruzno brašno ne sadrži alergene proteine.
- Kukuruzno zrno je prirodno bez glutena, odnosno ne sadrži alergene proteine.
- U Pogonu za proizvodnju hrane za ljudsku upotrebu Instituta za kukuruz “Zemun Polje” isključivo se prerađuje kukuruz, pa je ZP brašno deklarisano kao prirodno bez glutena, što ga čini pogodnim za ishranu obolelih od celijakije i gluten intolerantnih osoba.
