Pogon za proizvodnju hrane za ljudsku upotrebu

ZP integralno kukuruzno brašno

dipl. inž. Marko Vasić

U okviru Instituta za kukuruz „Zemun Polje“, Grupe za prehrambenu tehnologiju i biohemiju od 2017. godine posluje i Pogon za proizvodnju hrane za ljudsku upotrebu, koji je istovremeno i pilot postrojenje u kome se vrši provera efekata osmišljenih procesnih tehnologija i realizacija novih specifičnih proizvoda od kukuruza namenjenih ljudskoj ishrani. Prvi od proizvoda iz ZP palete proizvoda za ishranu ljudi je ZP integralno kukuruzno brašno.

ZP integralno kukuruzno brašno proizvodi se od celog zrna posebno odabranih ZP hibrida kukuruza visoke hranljive i funkcionalne vrednosti. Prirodni biljni pigmenti daju ZP brašnu karakterističnu intenzivnu žutu, crvenkastu ili plavu boju. Kukuruz od koga se proizvodi ZP brašno gaji se na njivama Instituta, a ceo proces proizvodnje je pod stalnim nadzorom tehnologa. Zrno se melje na tradicionalan način na mlinskom kamenu, što obezbeđuje potpuno očuvanje svih prirodnih sastojaka kukuruznog zrna. U Pogonu za proizvodnju hrane za ljudsku upotrebu isključivo se prerađuje kukuruz, pa je ZP brašno deklarisano kao prirodno bez glutena, što ga čini pogodnim za ishranu obolelih od celijakije.

Proizvodi u ponudi:

  • ZP integralno brašno kukuruza crvenog zrna
  • ZP integralno brašno kukuruza žutog zrna
  • ZP integralno brašno kukuruza kokičara plavog zrna

Brašno se pakuje u ambalažu od 1kg – namenjeno upotrebi u domaćinstvima (zbirno pakovanje 15 x 1kg) i u ambalažu od 5kg – namenjeno poslovnim korisnicima (prehrambena industrija, pekare, restorani). Brašno bi trebalo skladištiti na suvom i hladnom mestu. Pri odgovarajućim uslovima skladištenja, rok upotrebe ZP integralnog kukuruznog brašna je 60 dana, dok je proizvodnja svakodnevna i potrošač uvek dobija sveže samleveni proizvod.

Upotrebom zrna kukuruza u ishrani naš organizam snabdevamo biološki aktivnim komponentama, koje prema epidemiološkim istraživanjima, imaju ulogu u prevenciji velikog broja hroničnih oboljenja uključujući kancer, kardiovaskularna oboljenja, neurodegenerativne bolesti, bolesti očiju, dijabetes i druga.

Dugogodišnjim naučno – istraživačkim radom Grupe za prehrambenu tehnologiju i biohemiju razvijena je paleta specifičnih ZP proizvoda koji su, u vreme proizvodnje, bili jedinstveni na našem tržištu. 

Saznaj više