ZP integralno brašno kukuruza belog zrna
Dobijeno je mlevenjem celog zrna belog kukuruza selekcionisanog i uzgajanog u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“. Namenjeno je za pripremu raznih pekarskih proizvoda (hleb, pecivo, proja, tortilja), poslastičarskih i konditorskih proizvoda (kolači, keks, čips).
Parametri kvaliteta
Potencijalni zdravstveni efekti
- Proteini: 9,1g/100g
- Ulje: 4,0g/100g
- Vlakna: 6,9 g/100g
- Ugljeni hidrati: 68,9g/100g
- Ukupni šećeri: 1,7g/100g
- Zasićene masne kiseline: 0,6g/100g
- Mononezasićene masne kiseline: 0,9g/100g
- Polinezasićene masne kiseline: 2,5g/100g
- Antioksidativni kapacitet: 15,50mmol TroloxEq/kg
- Tokoferoli: 36mg/kg
- Niacin(vitamin B3): 12,50mg/100
- Kalijum(K): 356mg/100g
- Magnezijum(Mg): 138mg/100g
- Natrijum(Na) <10mg/100g
- Gvožđe(Fe): 28,4mg/kg
- Cink(Zn): 22,9mg/kg
- Bakar(Cu): 1,25mg/kg
- Mangan(Mn): 5,93mg/kg
- Energetska vrednost: 1514KJ/100g
Upotreba ZP integralnog brašna kukuruza belog zrna kao izvora makro i mikro-elemenata i vitamina B kompleksa u ishrani ljudi doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska, funkcionisanju nervnog i imuno sistema, normalnoj funkciji mišića, stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, transportu kiseonika u telu, smanjenju umora i iscrpljenosti, kao i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Visok sadržaj dijetalnih vlakana doprinosi funkcionisanju digestivnog sistema i smanjenju problema konstipacije. Visok sadržaj dijetalnih vlakana takođe uslovljava niži glikemijski indeks ZP integralnog brašna u odnosu na kukuruzno brašno od odklicanog i poliranog zrna kukuruza.