ZP integralno brašno kukuruza belog zrna

ZP integralno brašno kukuruza belog zrna

Dobijeno je mlevenjem celog zrna belog kukuruza selekcionisanog i uzgajanog u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“. Namenjeno je za pripremu raznih pekarskih proizvoda (hleb, pecivo, proja, tortilja), poslastičarskih i konditorskih proizvoda (kolači, keks, čips).

Parametri kvaliteta

Potencijalni zdravstveni efekti

  • Proteini: 9,1g/100g
  • Ulje: 4,0g/100g
  • Vlakna: 6,9 g/100g
  • Ugljeni hidrati: 68,9g/100g
  • Ukupni šećeri: 1,7g/100g
  • Zasićene masne kiseline: 0,6g/100g
  • Mononezasićene masne kiseline: 0,9g/100g
  • Polinezasićene masne kiseline: 2,5g/100g
  • Antioksidativni kapacitet: 15,50mmol TroloxEq/kg
  • Tokoferoli: 36mg/kg
  • Niacin(vitamin B3): 12,50mg/100
  • Kalijum(K): 356mg/100g
  • Magnezijum(Mg): 138mg/100g
  • Natrijum(Na) <10mg/100g
  • Gvožđe(Fe): 28,4mg/kg
  • Cink(Zn): 22,9mg/kg
  • Bakar(Cu): 1,25mg/kg
  • Mangan(Mn): 5,93mg/kg
  • Energetska vrednost: 1514KJ/100g

Upotreba ZP integralnog brašna kukuruza belog zrna kao izvora makro i mikro-elemenata i vitamina B kompleksa u ishrani ljudi doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska, funkcionisanju nervnog i imuno sistema, normalnoj funkciji mišića, stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, transportu kiseonika u telu, smanjenju umora i iscrpljenosti, kao i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Visok sadržaj dijetalnih vlakana doprinosi funkcionisanju digestivnog sistema i smanjenju problema konstipacije. Visok sadržaj dijetalnih vlakana takođe uslovljava niži glikemijski indeks ZP integralnog brašna u odnosu na kukuruzno brašno od odklicanog i poliranog zrna kukuruza.