ZP integralno brašno kukuruza kokičara plavog zrna

ZP integralno brašno kukuruza kokičara plavog zrna

Dobijeno je mlevenjem celog zrna plavog kukuruza kokičara selekcionisanog i uzgajanog u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“.  Plavo-ljubičasta boja zrna potiče od antocijanina, prirodnih pigmentnih jedinjenja visokog antioksidativnog kapaciteta, skoncentrisanih u aleuronskom delu zrna. Izuzetno visok sadržaj antocijanina u kukuruznom zrnu (preko 900 mg CGE/kg) koji daleko prevazilazi sadržaj ovih jedinjenja u jagodi i malini (150-350 mg CGE/kg i 100-600 mg CGE/kg), a može parirati sadržaju u kupini (8302000 mg CGE/kg), daje brašnu atraktivno plavo-ljubičastu boju.

ZP brašno je namenjeno za pripremu raznih pekarskih proizvoda (hleb, pecivo, proja, tortilja), poslastičarskih i konditorskih proizvoda (kolači, keks, čips)

Parametri kvaliteta

Upotreba

  • Proteini: 12,2g/100g
  • Ulje: 4,5g/100g
  • Vlakna: 10,4 g/100g
  • Ugljeni hidrati: 61,3g/100g
  • Ukupni šećeri: 2,2g/100g
  • Zasićene masne kiseline: 0,8g/100g
  • Mononezasićene masne kiseline: 1,3g/100g
  • Polinezasićene masne kiseline: 2,4g/100g
  • Antocijanini: 910,00mg CGE/kg
  • Antioksidativni kapacitet: 37,60mmol  TroloxEq/kg
  • Kalijum(K): 346mg/100g
  • Magnezijum(Mg): 109 mg/100g
  • Natrijum(Na): 42,2mg/100g
  • Gvožđe(Fe): 22,1mg/kg
  • Cink(Zn): 16,0mg/kg
  • Bakar(Cu): 1,23mg/kg
  • Mangan(Mn): 8,07mg/kg
  • Energetska vrednost: 1499KJ/100g

Upotreba integralnog brašna kukuruza plavog zrna bogatog antocijaninima u ishrani ljudi može doprineti prevenciji hroničnih bolesti uslovljenih oksidacionim stresom, kao što su neurodegenerativne bolesti, kardiovaskularne bolesti i kancer. Visok sadržaj dijetalnih vlakana doprinosi normalnom funkcionisanju digestivnog sistema i smanjenju problema konstipacije. Visok sadržaj dijetalnih vlakana takođe uslovljava niži glikemijski indeks ZP integralnog brašna u odnosu na kukuruzno brašno od odklicanog i poliranog zrna kukuruza.