ZP kukuruzno brašno

ZP brašno se dobija mlevenjem kukuruza plave, bele, žute i crvene boje zrna. Plava i crvena boja zrna kukuruza potiče od prisustva antocijanina, dok žuta boja zrna kukuruza potiče od karotenoida i flavonoida. Antocijanini, karotenoidi i flavonoidi su prirodna pigmentna jedinjenja visokog antioksidativnog kapaciteta.

 

ZP Brašno

Integralno kukuruzno brašno

  • Integralno (od celog zrna kukuruza-omotač, endosperm i klica)
  • Prirodno bez glutena (ne sadrži alergene proteine)
  • Non-GMO
  • Proizvedeno od specifičnih, posebno odabranih ZP hibrida kukuruza bele, žute, crvene i plave boje zrna 
  • Visok sadržaj proteina, vlakana, mineralnih materija i antioksidanasa
  • Kontrolisana proizvodnja sirovina (gaji se na njivama Instituta, a ceo proces proizvodnje je pod stalnim nadzorom )
  • Tradicionalni način mlevenja (na mlinskom kamenu, što obezbeđuje potpuno očuvanje svih prirodnih sastojaka kukuruznog zrna)
  • ZIP zatvarač na fleksibilnom pakovanju (omogućava očuvanje svežine, trajnosti, mirisa i ukusa brašna)

ZP Brašno

Visoka nutritivna i funkcionalna vrednost

Mlevenje celog zrna obezbeđuje očuvanje prirodnih sastojaka kukuruza što nije slučaj sa kukuruznim brašnom  odklicanog i poliranog zrna. Omotač zrna obezbeđuje visok sadržaj dijetalnih vlakana, makro i mikroelemenata, vitamina Bkompleksa, slobodnih amino kiselina i fenolnih jedinjenja (antioksidansi) u brašnu. Endosperm zrna kukuruza brašnu daje bogatstvo proteina, karotenoida i flavonoida, dok prisustvo klice zrna obogaćuje brašno vitaminom E i kvalitetnim uljem sa niskim sadržajem zasićenih masnih kiselina.

ZP brašno se dobija mlevenjem kukuruza plave, bele, žute i crvene boje zrna. Plava i crvena boja zrna kukuruza potiče od prisustva antocijanina, dok žuta boja zrna kukuruza potiče od karotenoida i flavonoida. Antocijanini, karotenoidi i flavonoidi su prirodna pigmentna jedinjenja visokog antioksidativnog kapaciteta.

dr Bogoljub Zečević

naučni savetnik, rukovodilac Pogona za proizvodnju hrane