ZP integralno brašno kukuruza kokičara žutog zrna

ZP integralno brašno kukuruza kokičara žutog zrna

dobijeno je mlevenjem celog zrna žutog kukuruza kokičara selekcionisanog i uzgajanog u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“. Žuto-narandžasta boja zrna kukuruza potiče od karotenoida i flavonoida prirodnih pigmentnih jedinjenja visokog antioksidativnog kapaciteta. Kukuruz kokičar žutog zrna, za razliku od standardnog kukuruza, pored bogatstva luteinom i zeaksantinom (karotenoidi), sadrži i visok sadržaj β-karotina. Ova pigmentna jedinjenja ZP brašnu daju intenzivno žutu boju, ali uslovljavaju i njegov funkcionalan/zdravstveni efekat.

ZP brašno je namenjeno za pripremu raznih pekarskih proizvoda (hleb, pecivo, proja, tortilja), poslastičarskih i konditorskih proizvoda (kolači, keks, čips).

Parametri kvaliteta

Upotreba

  • Proteini: 11,0g/100g
  • Ulje: 3,5g/100g
  • Vlakna: 7,1 g/100g
  • Ugljeni hidrati: 67,1g/100g
  • Ukupni šećeri: 1,2g/100g
  • Zasićene masne kiseline: 0,5g/100g
  • Mononezasićene masne kiseline: 1,2g/100g
  • Polinezasićene masne kiseline: 1,8g/100g
  • Karotenoidi: 26,50mg CGE/kg
  • Antioksidativni kapacitet: 21,50mmol TroloxEq/kg
  • Tokoferoli: 41mg/kg
  • Niacin(vitamin B3): 10,10mg/100
  • Kalijum(K): 294mg/100g
  • Magnezijum(Mg): 119 mg/100g
  • Natrijum(Na) <10mg/100g
  • Gvožđe(Fe): 19,4mg/kg
  • Cink(Zn): 17,3mg/kg
  • Bakar(Cu): 1,25mg/kg
  • Mangan(Mn): 7,58mg/kg
  • Energetska vrednost: 1514KJ/100g

Upotreba ZP integralnog žutog brašna u ishrani ljudi može doprineti prevenciji hroničnih bolesti uslovljenih oksidacionim stresom. Pigmentna jedinjenja naročito imaju efekat u prevenciji bolesti očiju kao što su katarakta i starosna degradacija makule. β-karotin, zastupljen u visokoj koncentraciji u ZP brašnu, neophodan je za sintezu vitamina A u organizmu ljudi.