Grupa za oplemenjivanje strnih žita

Program oplemenjivanja strnih žita obuhvata oplemenjivanje pšenice, ječma i tritikalea. U okviru oplemenjivanja pšenice stvorene su sorte obične (hlebne) i pšenice za konditorsku industriju kao i tvrde (durum) pšenice za proizvodnju testenina. Kod ječmase radi na stvaranju sorti pivskog i stočnog ječma, a poseban segment čini golozrniječam namenjen ljudskoj ishrani. Oplemenjivanje tritilkalea usmereno je prevashodno u pravcu stvaranja sorti namenjenih proizvodnji kvalitetne zrnaste sirovine za proizvodnjustočne hrane.

Cilj oplemenjivanja kod sve tri vrste strnih žita je stvaranje sorti visokih istabilnih prinosa, dobrog tehnološkog kvaliteta i što bolje otpornosti na biotičke (bolesti i štetočine) i abiotičke stresove (sušu i visoke temperature).

Do sada je institutu, kako u zemlji tako i u inostranstvu registrovano ukupno 19 različitihsorti strnih žita.

Pogledaj ZP sorte strnih žita

dr Vesna Kandić Raftery

viši naučni saradnik, rukovodilac Grupe za oplemenjivanje soje i strnih žita