ЗП интегрално брашно кукуруза кокичара плавог зрна

ЗП интегрално брашно кукуруза кокичара плавог зрна

Добијено је млевењем целог зрна плавог кукуруза кокичара селекционисаног и узгајаног у Институту за кукуруз „Земун Поље“.  Плаво-љубичаста боја зрна потиче од антоцијанина, природних пигментних једињења високог антиоксидативног капацитета, сконцентрисаних у алеуронском делу зрна. Изузетно висок садржај антоцијанина у кукурузном зрну (преко 900 мг CGE/кг) који далеко превазилази садржај ових једињења у јагоди и малини (150-350 мг CGE/кг i 100-600 мг CGE/кг), а може парирати садржају у купини (8302000 мг CGE/кг), даје брашну атрактивно плаво-љубичасту боју.

ЗП брашно је намењено за припрему разних пекарских производа (хлеб, пециво, проја, тортиља), посластичарских и кондиторских производа (колачи, кекс, чипс).

Параметри квалитета

Употреба

  • Протеини: 12,2g/100g
  • Уље: 4,5g/100g
  • Влакна: 10,4 g/100g
  • Угљени хидрати: 61,3g/100g
  • Укупни шећери: 2,2g/100g
  • Засићене масне киселине: 0,8g/100g
  • Мононезасићене масне киселине: 1,3g/100g
  • Полинезасићене масне киселине: 2,4g/100g
  • Антоцијанини: 910,00mg CGE/kg
  • Antioksidativni kapacitet: 37,60mmol  TroloxEq/kg
  • Калијум(K): 346mg/100g
  • Магнезијум(Mg): 109 mg/100g
  • Натријум(Na): 42,2mg/100g
  • Гвожђе(Fe): 22,1mg/kg
  • Цинк(Zn): 16,0mg/kg
  • Бакар(Cu): 1,23mg/kg
  • Манган(Mn): 8,07mg/kg
  • Енергетска вредност: 1499KJ/100g

Употреба интегралног брашна кукуруза плавог зрна богатог антоцијанинима у исхрани људи може допринети превенцији хроничних болести условљених оксидационим стресом, као што су неуродегенеративне болести, кардиоваскуларне болести и канцер. Висок садржај дијеталних влакана доприноси нормалном функционисању дигестивног система и смањењу проблема констипације. Висок садржај дијеталних влакана такође условљава нижи гликемијски индекс ЗП интегралног брашна у односу на кукурузно брашно од одклицаног и полираног зрна кукуруза.