ЗП интегрално брашно кукуруза кокичара плавог зрна
Добијено је млевењем целог зрна плавог кукуруза кокичара селекционисаног и узгајаног у Институту за кукуруз „Земун Поље“. Плаво-љубичаста боја зрна потиче од антоцијанина, природних пигментних једињења високог антиоксидативног капацитета, сконцентрисаних у алеуронском делу зрна. Изузетно висок садржај антоцијанина у кукурузном зрну (преко 900 мг CGE/кг) који далеко превазилази садржај ових једињења у јагоди и малини (150-350 мг CGE/кг i 100-600 мг CGE/кг), а може парирати садржају у купини (8302000 мг CGE/кг), даје брашну атрактивно плаво-љубичасту боју.
ЗП брашно је намењено за припрему разних пекарских производа (хлеб, пециво, проја, тортиља), посластичарских и кондиторских производа (колачи, кекс, чипс).
Параметри квалитета
Употреба
- Протеини: 12,2g/100g
- Уље: 4,5g/100g
- Влакна: 10,4 g/100g
- Угљени хидрати: 61,3g/100g
- Укупни шећери: 2,2g/100g
- Засићене масне киселине: 0,8g/100g
- Мононезасићене масне киселине: 1,3g/100g
- Полинезасићене масне киселине: 2,4g/100g
- Антоцијанини: 910,00mg CGE/kg
- Antioksidativni kapacitet: 37,60mmol TroloxEq/kg
- Калијум(K): 346mg/100g
- Магнезијум(Mg): 109 mg/100g
- Натријум(Na): 42,2mg/100g
- Гвожђе(Fe): 22,1mg/kg
- Цинк(Zn): 16,0mg/kg
- Бакар(Cu): 1,23mg/kg
- Манган(Mn): 8,07mg/kg
- Енергетска вредност: 1499KJ/100g
Употреба интегралног брашна кукуруза плавог зрна богатог антоцијанинима у исхрани људи може допринети превенцији хроничних болести условљених оксидационим стресом, као што су неуродегенеративне болести, кардиоваскуларне болести и канцер. Висок садржај дијеталних влакана доприноси нормалном функционисању дигестивног система и смањењу проблема констипације. Висок садржај дијеталних влакана такође условљава нижи гликемијски индекс ЗП интегралног брашна у односу на кукурузно брашно од одклицаног и полираног зрна кукуруза.