ЗП интегрално брашно кукуруза белог зрна
Добијено је млевењем целог зрна белог кукуруза селекционисаног и узгајаног у Институту за кукуруз „Земун Поље“. Намењено је за припрему разних пекарских производа (хлеб, пециво, проја, тортиља), посластичарских и кондиторских производа (колачи, кекс, чипс).
Параметри квалитета
Потенцијални здравствени ефекти
- Протеини: 9,1g/100g
- Уље: 4,0g/100g
- Влакна: 6,9 g/100g
- Угљени хидрати: 68,9g/100g
- Укупни шећери: 1,7g/100g
- Засићене масне киселине: 0,6g/100g
- Мононезасићене масне киселине: 0,9g/100g
- Полинезасићене масне киселине: 2,5g/100g
- Антиоксидативни капацитет: 15,50mmol TroloxEq/kg
- Токофероли: 36mg/kg
- Ниацин(витамин Б3): 12,50mg/100
- Калијум(K): 356mg/100g
- Магнезијум(Mg): 138mg/100g
- Натријум(Na) <10mg/100g
- Гвожђе(Fe): 28,4mg/kg
- Цинк(Zn): 22,9mg/kg
- Бакар(Cu): 1,25mg/kg
- Манган(Mn): 5,93mg/kg
- Енергетска вредност: 1514KJ/100g
Употреба ЗП интегралног брашна кукуруза белог зрна као извора макро и микро-елемената и витамина Б комплекса у исхрани људи доприноси одржавању нормалног крвног притиска, функционисању нервног и имуно система, нормалној функцији мишића, стварању црвених крвних зрнаца и хемоглобина, транспорту кисеоника у телу, смањењу умора и исцрпљености, као и заштити ћелија од оксидативног стреса. Висок садржај дијеталних влакана доприноси функционисању дигестивног система и смањењу проблема констипације. Висок садржај дијеталних влакана такође условљава нижи гликемијски индекс ЗП интегралног брашна у односу на кукурузно брашно од одклицаног и полираног зрна кукуруза.