Poseta istraživača iz Slovačke

29.11.2025

U Laboratoriji za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Instituta za kukuruz u periodu od 24. do 28. novembra 2025. godine boravila je dr Kristína Kukurová, istraživač iz National Agricultural and Food Centre – Food Research Institute (Slovačka), sa kojim naš Institut ima Bilateralnu saradnju. Ova poseta realizovana je u okviru Bilateralnog projekta Republike Srbije i Slovačke čiji je naziv Collaboration on diminishing the content of asparagine in grains and acrylamide in cereal-based products, a koji predstavlja rezultat uspešne i dugogodišnje saradnje ova dva Instituta i zajedničkog rada na unapređenju istraživanja u oblasti prehrambene tehnologije i biohemije žitarica.

Tokom boravka u Institutu, dr Kukurová je zajedno sa našim istraživačkim timom učestvovala u izvođenju laboratorijskih analiza, intenzivnoj razmeni stručnih znanja i planiranju novih projektnih aktivnosti. Poseban značaj posete ogleda se i u zajedničkom radu na pripremi i realizaciji objavljivanja naučnog rada.

Institut za kukuruz sa zadovoljstvom ističe nastavak ove uspešne međunarodne saradnje i raduje se budućim zajedničkim projektima i naučnim doprinosima.