Mladi istraživači na Trening školi u Ankari

04.10.2024

U Ankari na Trening školi pod nazivom Building Skills on the Evaluation of Acrylamide Mitigation Measures in Cereal-based Products with a Risk-Benefit Balance Approach Considering Industry Perspectives and Regulations, koja se održala u periodu od 01.-03. oktobra u Turskoj, mladi istraživač Instituta za kukuruz “Zemun Polje“ Beka Sarić bila je polaznik ove škole. Školu su pohađali učesnici COST Action CA21149 Reducing acrylamide exposure of consumers by a cereals supply-chain approach targeting asparagine. Na skupu je bilo 30 učesnika iz 15 zemalja. Program rada kongresa se sastojao od predavanja, praktične sekcije i diskusije dobijenih rezltata. Trodnevni školski program obuke omogućio je dijalog između polaznika iz akademskog i industrijskog sektora o parametrima koje treba uzeti u obzir u analizi rizika i koristi proizvoda Maillardove reakcije i uticaju mera za ublažavanje na odnos rizika i koristi. Trening škola se fokusirala na sticanje boljeg razumevanja odnosa između profila sirovina, formulacija receptura, uslova obrade i kvaliteta finalnog proizvoda, uključujući akrilamid, druge proizvode Maillardove reakcije, ukus i senzorni profil i boju. Detaljno su razmotreni efekti različitih mera ublažavanja u vezi sa modifikacijama receptura i alternativnim tehnologijama na sadržaj akrilamida i senzorne karakteristike različitih proizvoda na bazi žitarica. Koleginica Beka Sarić aktivno je učestvovala kako u diskusiji tako i u praktičnom delu obuke. Trening škola je izuzetno dobro organizovana, sa veoma kvalitetnim i savremenim temama i primenom najsavremenijih metoda istraživanja.