Млади истраживачи на Тренинг школи у Анкари

04.10.2024

У Анкари на Тренинг школи под називом Building Skills on the Evaluation of Acrylamide Mitigation Measures in Cereal-based Products with a Risk-Benefit Balance Approach Considering Industry Perspectives and Regulations, која се одржала у периоду од 01.-03. октобра у Турској, млади истраживач Института за кукуруз “Земун Поље“ Бека Сарић била је полазник ове школе. Школу су похађали учесници COST Action CA21149 Reducing acrylamide exposure of consumers by a cereals supply-chain approach targeting asparagine. На скупу је било 30 учесника из 15 земаља. Програм рада конгреса се састојао од предавања, практичне секције и дискусије добијених резлтата. Тродневни школски програм обуке омогуц́ио је дијалог између полазника из академског и индустријског сектора о параметрима које треба узети у обзир у анализи ризика и користи производа Маиллардове реакције и утицају мера за ублажавање на однос ризика и користи. Тренинг школа се фокусирала на стицање бољег разумевања односа између профила сировина, формулација рецептура, услова обраде и квалитета финалног производа, укључујуц́и акриламид, друге производе Маиллардове реакције, укус и сензорни профил и боју. Детаљно су размотрени ефекти различитих мера ублажавања у вези са модификацијама рецептура и алтернативним технологијама на садржај акриламида и сензорне карактеристике различитих производа на бази житарица. Колегиница Бека Сарић активно је учествовала како у дискусији тако и у практичном делу обуке. Тренинг школа је изузетно добро организована, са веома квалитетним и савременим темама и применом најсавременијих метода истраживања.