Bilateralni projekat u Slovačkoj
Naši istraživači dr Marijana Simić i doktorand Beka Sarić su bile na studijskom boravku u Bratislavi - Slovačka, radi realizacije aktivnosti na Bilateralnom projektu Instituta za kukuruz „Zemun Polje“ (Beograd, Srbija) i Department of Chemistry and Food Analysis, NPPC Food Research Institute (Bratislava, Slovačka).
U Institutu za kukuruz „Zemun Polje“ pripremljeni su gotovi proizvodi - uzorci keksa od zrna genotipova pšenice i spelte iz prve godine istraživanja koji su imali uticaj tretmana na smanjenje sadržaja slobodnog asparagina. Na ovim uzorcima keksa su rađene analize koje su bile planirane u okviru projekta, a koje su obuhvatale procenu gotovih proizvoda (teksturna i senzorna svojstva), kao i pripremu uzoraka za analizu sadržaja akrilamida u proizvodima i rad na uređaju LC-MS.
Pored toga, sumirani su do sada ostvareni rezultati, obavljeni dogovori vezani za publikovanje naučnih radova, kao i dogovori vezani za nastavak saradnje kroz druge eksperimente i COST Akciju CA21149 - Reducing acrylamide exposure of consumers by a cereals supply-chain approach targeting asparagine.
Prilikom ove posete dr Marijana Simić i doktorand Beka Sarić su imale predavanja po pozivu na seminaru organizovanom u NPPC Food Research Institute u Bratislavi, sa naslovima predavanja Collaboration on diminishing the content of asparagine in grains and acrylamide in cereal-based products (dr Marijana Simić) i Fertilizer effects on asparagine content in cereals to minimize acrylamide in biscuits (doktorand Beka Sarić).