Билатерални пројекат у Словачкој

20.12.2024

Наши истраживачи др Маријана Симић и докторанд Бека Сарић су биле на студијском боравку у Братислави - Словачка, ради реализације активности на Билатералном пројекту Института за кукуруз „Земун Поље“ (Београд, Србија) и Department of Chemistry and Food Analysis, NPPC Food Research Institute (Братислава, Словачка). 
У Институту за кукуруз „Земун Поље“ припремљени су готови производи - узорци кекса од зрна генотипова пшенице и спелте из прве године истраживања који су имали утицај третмана на смањење садржаја слободног аспарагина. На овим узорцима кекса су рађене анализе које су биле планиране у оквиру пројекта, а које су обухватале процену готових производа (текстурна и сензорна својства), као и припрему узорака за анализу садржаја акриламида у производима и рад на уређају ЛЦ-МС. 
Поред тога, сумирани су до сада остварени резултати, обављени договори везани за публиковање научних радова, као и договори везани за наставак сарадње кроз друге експерименте и  COST Akciju CA21149 - Reducing acrylamide exposure of consumers by a cereals supply-chain approach targeting asparagine.
Приликом ове посете др Маријана Симић и докторанд Бека Сарић су имале предавања по позиву на семинару организованом у NPPC Food Research Institute у Братислави, са насловима предавања Collaboration on diminishing the content of asparagine in grains and acrylamide in cereal-based products (др Маријана Симић) и Fertilizer effects on asparagine content in cereals to minimize acrylamide in biscuits (докторанд Бека Сарић).