Срб
ЗП интегрално брашно кукуруза црвеног зрна

ЗП интегрално брашно кукуруза црвеног зрна

Добијено је млевењем целог зрна црвеног кукуруза селекционисаног и узгајаног у Институту за кукуруз „Земун Поље“. Црвена боја зрна кукуруза потиче од присуства антоцијанина, пигментних једињења високог антиоксидативног капацитета. Из тог разлога ЗП брашно је прошарано честицама црвене боје које представљају површински део зрна кукуруза (перикарп-омотач), а сачињавају га прехрамбена влакна и антоцијанини. Намењено је за припрему разних пекарских производа (хлеб, пециво, проја, тортиља), посластичарских и кондиторских производа (колачи, кекс, чипс).

Параметри квалитета

Употреба

  • Протеини: 8,5g/100g
  • Уље: 3,8g/100g
  • Влакна: 7,3 g/100g
  • Угљени хидрати: 69,1g/100g
  • Укупни шећери: 1,7g/100g
  • Засићене масне киселине: 0,5g/100g
  • Мононезасићене масне киселине: 1,2g/100g
  • Полинезасићене масне киселине: 2,0g/100g
  • Антоцијанини: 22,50mg CGE/kg
  • Антиоксидативни капацитет: 24,50mmol TroloxEq/kg
  • Калијум(K): 299mg/100g
  • Магнезијум(Mg): 110 mg/100g
  • Натријум(Na) <10mg/100g
  • Гвожђе(Fe): 15,4mg/kg
  • Цинк(Zn): 15,2mg/kg
  • Бакар(Cu): 1,59mg/kg
  • Манган(Mn): 3,63mg/kg
  • Енергетска вредност: 1517KJ/100g

Употреба ЗП интегралног брашна кукуруза црвеног зрна у исхрани људи може имати превентивно дејство на развој болести дебелог црева. Једна од суштинских функција дијеталних влакана црвеног кукурузног брашна може бити транспорт антоцијанина кроз гастроинтестинални тракт. Око 50% укупних антиоксиданаса, углавном полифенола, повезаних са дијеталним влакнима пролази кроз танко црево. У дебелом цреву они се ослобађају из матрикса влакана дејством ензима микробиота стварајући метаболите и антиоксидативно окружење.