Наши истраживачи на COST Action 21149-Acryred Training School

13.09.2023

Training School под називом “Approach to assessment of acrylamide mitigation measures in cereal-based food processing” у оквиру COST Action 21149 – Acryred, одржан је у Братислави у National Agricultural and Food Centre, Food Research Institute 7. i 8. септембра 2023. године. На овом тренингу, од наших истраживача, учествовала је др Слађана Жилић, као предавач по позиву са презентацијом „Aspects of acrylamide mitigation measures: impact on nutritional profile“, док је Бека Сарић, као млади истраживач, позвана да буде полазник тренинга.

Првог дана тренинга предавања су одржали врло цењени и признати истраживачи у области хемије хране са акцентом на Maillard реакцију и термички индуковане контаминенте, проф. др Нигел Халфорд, руководилац пројекта, проф. др Вурал Гокмен, др Зузана Цесарова, др Марта Месиас, др Јана Хајслова, проф. др Џејн Паркер и др Тања Куртис. Други дан тренинга био је усмерен на практичну обуку полазника. У лабораторијама Food Research Institute полазници курса, између осталог, упознати су LC/MS/MS методама анализа акриламида и аспарагине.