Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде подржало је Пројекат Института за кукуруз „Земун Поље“ за унапређење система креирања и преноса знања у пољопривреди и руралном развоју
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије подржало је Пројекат Института за кукуруз „Земун Поље“ под називом ПРИМЕНА АГРОТЕХНИЧКИХ МЕРА У ЦИЉУ ДЕФИНИСАЊА АГРОНОМСКЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА РЕДУКЦИЈУ АКРИЛАМИДА И ПРОИЗВОДЊУ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНЕ ХРАНЕ НА БАЗИ КУКУРУЗА, а у циљу унапређења система креирања и преноса знања кроз развој техничко-технолошких, примењених, развојних и иновативних пројеката у пољопривреди и руралном развоју.
Дисеминација резултата истраживања биће првенствено усмерена на пољопривредне произвођаче, а ради подизања стандарда у примарној производњи кукуруза која као крајњи циљ има производњу здравствено безбедне хране на бази ове житарице.
Прелиминарни резултати истраживања Института за кукуруз „Земун Поље“ указују да примена ђубрива на бази сумпора могу утицати на метаболизам азота, условљавајући смањење садржаја слободног аспарагина у зрну кукуруза за чак 20% у зависности од хибрида. Нижи садржај ове неесенцијалне амино киселине у основној сировини предуслов је за производњу хране са ниским/прихватљивим вредностима акриламида што је од посебне важности за произвођаче првенствено пекарских и кондиторских производа. Наставак ових истраживања која ће нашим пољопривредницима пружити поуздане податке очекује се и кроз учешће истраживача Института за кукуруз „Земун Поље“ у међународном пројекту (Цост Ацтион) подржаном од стране Европске Уније (European Cooperation in Science and Technology).
