Група за оплемењивање кукуруза специфичних својстава

Основни циљ овог оплемењивачког програма је стварање хибрида кукуруза специфичних својстава високог квалитета и потенцијала родности.

 

Велика генетичка варијабилност различитих својстава зрна кукуруза омогућава да се процесом оплемењивања мења композиција зрна у погледу количине и квалитета. Специфични типови кукуруза, због одређених особина и начина генетичке контроле тих особина, захтевају посебну пажњу током процеса оплемењивања, а и касније у процесу производње семена и у комерцијалној производњи. Да би се обезбедио успех у селекцији потребни су и посебни поступци ради оцењивања одређених својстава на која се врши оплемењивање, као што су: одређивање запремине кокичавости и квалитета кокица код кокичара; одређивање сензорних особина хибрида шећерца, одређивање садржаја шећера, и дужине интервала за бербу хибрида шећерца, и др.

 

Програм рада Групе за селекцију хибрида кукуруза специфичних својстава обухвата:

  • Стварање и побољшање синтетичких популација кукуруза шећерца, кокичара и белог зрна,
  • Стварање и побољшање самооплодних линија кукуруза шећерца, кокичара и белог зрна,
  • Стварање хибрида кукуруза шећерца високе родности и високог квалитета зрна,
  • Стварање хибрида кукуруза кокичара високе запремине кокичавости и високог приноса,
  • Стварање хибрида кукуруза белог зрна високог потенцијала родности и квалитета зрна.

Резултати рада на оплемењивању кукуруза специфичних својстава огледају се кроз велики број признатих хибрида: шећерци – 49; кокичари – 15; бели – 16.

др Јелена Срдић

научни саветник, руководилац Групе за оплемењивање кукуруза специфичних својстава