Срб

Група за прехрамбену технологију и биохемију

Истраживања физичких својстава и хемијског састава зрна кукуруза, соје и стрних жита која се спроводе у лабораторији Групе за прехрамбену технологију и биохемију основ су за стварање ЗП генотипова високе нутритивне, функционалне и технолошке вредности.

Од оснивања Института, па до данас, Група за прехрамбену технологију и биохемију спроводи истраживања у области биотехничких наука, а у оквиру две међусобно повезане научне дисциплине:

  • Хемија производа биљног порекла
  • Прехрамбена технологија жита и брашна.
Хемијске анализе

Истраживања

Наша истраживања су фокусирана на питања квалитета и безбедности хране на бази житарица како бисмо боље разумели промене у храни током технолошких процеса прераде. Примењујемо основне инжењерске алате и актуелне аналитичке технике како бисмо унапредили своје знање, а располажемо кадром који је обучен за извођење преко 60 различитих физичко-хемијских анализа. Наши сарадници препознају важност сарадње у напретку науке. Стога, Група има остварена партнерства са многим домаћим и европским истраживачким институцијама.

Сарадња са привредом такође је важан сегмент активности Групе. Ова веза реализује се путем трансфера знања кроз консултације, развој производа и инвестиционе пројекте и представља мост између наших научних истраживања и њихове примене у пракси.

Истраживачи

др Слађана Жилић

научни саветник, руководилац Групе

др Валентина Николић

виши научни сарадник

др Маријана Симић

виши научни сарадник

бека Сарић

мастер хемичар, сарадник докторанд

Данка Миловановић

спец. др вет., сарадник докторанд

Snežana Jovanović

дипл. инж. сарадник