Група за прехрамбену технологију и биохемију
Истраживања физичких својстава и хемијског састава зрна кукуруза, соје и стрних жита која се спроводе у лабораторији Групе за прехрамбену технологију и биохемију основ су за стварање ЗП генотипова високе нутритивне, функционалне и технолошке вредности.
Од оснивања Института, па до данас, Група за прехрамбену технологију и биохемију спроводи истраживања у области биотехничких наука, а у оквиру две међусобно повезане научне дисциплине:
- Хемија производа биљног порекла
- Прехрамбена технологија жита и брашна.
Истраживања
Наша истраживања су фокусирана на питања квалитета и безбедности хране на бази житарица како бисмо боље разумели промене у храни током технолошких процеса прераде. Примењујемо основне инжењерске алате и актуелне аналитичке технике како бисмо унапредили своје знање, а располажемо кадром који је обучен за извођење преко 60 различитих физичко-хемијских анализа. Наши сарадници препознају важност сарадње у напретку науке. Стога, Група има остварена партнерства са многим домаћим и европским истраживачким институцијама.
Сарадња са привредом такође је важан сегмент активности Групе. Ова веза реализује се путем трансфера знања кроз консултације, развој производа и инвестиционе пројекте и представља мост између наших научних истраживања и њихове примене у пракси.