U opštini Koceljeva 28.02.2018. godine, održan je skup posvećen nastupajućim radovima u poljoprivrednoj proizvodnji, a koji je organizovala kompanija „Agro Baneks“ iz Koceljeve, uz podršku Instituta za kukuruz „Zemun Polje“ i firmi „Bayer“ i „Ekopatent“.

Naš stručnjak, dr Željko Kaitović, održao je prezentaciju o ZP hibridima kukuruza i ZP sortama soje u prisustvu oko 160 poljoprivrednih proizvođača uglavnom sa ove, kao i teritorija opština Šabac, Valjevo i Ub.

Najveće interesovanje vladalo je za hibridima najnovije generacije kao što su ZP 427, ZP 548, ZP 555, ZP 560, ZP 600, ZP 606, ZP 666. Pažnju nam je privukla činjenica da se u ovim krajevima još uvek mogu naći vodenični mlinovi gde se od kukuruza belog zrna pravi kukuruzno brašno, pa su posetioci bili veoma zainteresovani da čuju nešto više ZP hibridima belog zrna, ZP 552b i ZP 553b.

Takođe, naš stručnjak je preporučio i hibride iz FAO grupe 300 namenjene za žetvu u zrnu, kao i nešto raniju berbu u klipu, ali i kasniju setvu, u nekim agroekološkim uslovima. Pored ovih, u samom razgovoru sa proizvođačima, vladalo je interesovanje i za silažnim hibridima, pogotovo za ZP 735 i hibridom najnovije generacije ZP 873. Pokazano je i interesovanje proizvođača za ZP sortama soje.