Institut za kukuruz „Zemun Polje” pored tradicionalne manifestacije Dan polja ZP hibrida, organizuje i niz lokalnih manifestacija u različitim agroekološkim uslovima. Jedna od njih je održana u Somboru, dana 21.09.2018. godine.

Na oglednom polju (put – obilaznica Bezdan – Subotica) je bilo prisutno oko 130 uglavnom poljoprivrednih proizvođača, među kojima i predsednik skupštine grada Sombora, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predsednik UO Instituta i kolege iz PSS Sombor.

Učesnici su imali priliku da se uz žetvu ogleda, uvere u rodnost ZP hibrida kukuruza (FAO 300 – 600, 9 ZP hibrida) o čijim rezultatima je govorio stručni saradnik Instituta, dipl. inž. Siniša Zorić. Istakao je prosečan prinos od skoro 12 t/ha (zrna sa 14% vlage) gde su se izdvojili hibridi ZP 606 i ZP 666 sa oko 13 t/ha (zrna sa 14% vlage).

Od poljoprivrednih proizvođača su se samo čule reči hvale kada je u pitanju rodnost ZP hibrida na njihovim njivama, što ukazuje na opravdanje slogana „prinos za ponos“.