Срб

Хибриди од традиције и поверења

Институт за кукуруз "Земун Поље" је научноистраживачка установа која се бави стварањем, производњом и увођењем на тржиште нових високоприносних, квалитетних хибрида кукуруза, сорти соје и стрних жита за различите агроеколошке услове гајења, различите потребе и намене.

Погледај понуду

ЗП производи - хибриди и сорте

Сви наши ЗП хибриди и сорте створени су класичним методама оплемењивања у нашим агроеколошким условима без генетичке модификације. То се темељи на одговорном и континуираном научноистраживачком раду који се прилагођава захтевима тржишта, као и факторима климатских промена.

ЗП Хибриди кукуруза

Доминантан оплемењивачки рад је усмерен на стварање хибрида кукуруза високог генетичког потенцијала родности. Одлична прилагодљивост на различите агроеколошке услове гајења обезбеђује им конкурентску снагу.

ЗП Сорте соје

Програм оплемењивања соје има за циљ стварање сорти високог и стабилног приноса, повољног технолошког квалитета зрна, добро прилагођених широком спектру агроеколошких услова, отпорних на полегање и осипање семена, толерантне на болести и стресне услове спољашње средине.

ЗП Сорте стрних жита

Програм оплемењивања стрних жита обухвата оплемењивање пшенице, јечма и тритикалеа са циљем стварања сорти високих и стабилних приноса, доброг технолошког квалитета и што боље отпорности на биотичке и абиотичке стресове.

Зашто ЗП хибриди?

Од њиве до трпезе

Наука примењена у пракси

Развој и примена нових технологија у циљу стварања високоприносних генотипова кукуруза, соје и стрних жита, толерантних на абиотички и биотички стрес и добрих нутритивних карактеристика. Истраживања се реализују у сарадњи са истраживачима из научних институтција у земљи и свету.

Наша истраживања обухватају следеће области:

  • Диверзитет у банци гена кукуруза
  • Стварање нове генетичке варијабилности
  • Проучавање генома и геномска селекција
  • Одржива пољопривреда
  • „Паметна“ пољопривреда
  • Диверзитет гермплазме за нутритивна својства
  • Здравствено безбедна храна
  • Траснсфер и импементација знања и технологија
Сазнај више

Вести и актуелности