Grupa za oplemenjivanje kukuruza specifičnih svojstava

Osnovni cilj ovog oplemenjivačkog programa je stvaranje hibrida kukuruza specifičnih svojstava visokog kvaliteta i potencijala rodnosti.

Velika genetička varijabilnost različitih svojstava zrna kukuruza omogućava da se procesom oplemenjivanja menja kompozicija zrna u pogledu količine i kvaliteta. Specifični tipovi kukuruza, zbog određenih osobina i načina genetičke kontrole tih osobina, zahtevaju posebnu pažnju tokom procesa oplemenjivanja, a i kasnije u procesu proizvodnje semena i u komercijalnoj proizvodnji. Da bi se obezbedio uspeh u selekciji potrebni su i posebni postupci radi ocenjivanja određenih svojstava na koja se vrši oplemenjivanje, kao što su: određivanje zapremine kokičavosti i kvaliteta kokica kod kokičara; određivanje senzornih osobina hibrida šećerca, određivanje sadržaja šećera, i dužine intervala za berbu hibrida šećerca, i dr.

Program rada Grupe za selekciju hibrida kukuruza specifičnih svojstava obuhvata

  • Stvaranje i poboljšanje sintetičkih populacija kukuruza šećerca, kokičara i belog zrna,
  • Stvaranje i poboljšanje samooplodnih linija kukuruza šećerca, kokičara i belog zrna,
  • Stvaranje hibrida kukuruza šećerca visoke rodnosti i visokog kvaliteta zrna,
  • Stvaranje hibrida kukuruza kokičara visoke zapremine kokičavosti i visokog prinosa,
  • Stvaranje hibrida kukuruza belog zrna visokog potencijala rodnosti i kvaliteta zrna.

Rezultati rada na oplemenjivanju kukuruza specifičnih svojstava ogledaju se kroz veliki broj priznatih hibrida: šećerci – 49; kokičari – 15; beli – 16.

dr Jelena Srdić

naučni savetnik, rukovodilac Grupe za oplemenjivanje kukuruza specifičnih svojstava