Grupa za prehrambenu tehnologiju i biohemiju

Istraživanja fizičkih svojstava i hemijskog sastava zrna kukuruza, soje i strnih žita koja se sprovode u laboratoriji Grupe za prehrambenu tehnologiju i biohemiju osnov su za stvaranje ZP genotipova visoke nutritivne, funkcionalne i tehnološke vrednosti.

Od osnivanja Instituta, pa do danas, Grupa za prehrambenu tehnologiju i biohemiju sprovodi istraživanja u oblasti biotehničkih nauka, a u okviru dve medjusobno povezane naučne discipline:

  • Hemija proizvoda biljnog porekla.
  • Prehrambena tehnologija žita i brašna.
Hemijske analize

Istraživanja

Naša istraživanja su fokusirana na pitanja kvaliteta i bezbednosti hrane na bazi žitarica kako bismo bolje razumeli promene u hrani tokom tehnoloških procesa prerade. Primenjujemo osnovne inženjerske alate i aktuelne analitičke tehnike kako bismo unapredili svoje znanje, a raspolažemo kadrom koji je obučen za izvođenje preko 60 različitih fizičko-hemijskih analiza. Naši saradnici prepoznaju važnost saradnje u napretku nauke. Stoga, Grupa ima ostvarena partnerstva sa mnogim domaćim i evropskim istraživačkim institucijama.

Saradnja sa privredom takođe je važan segment aktivnosti Grupe. Ova veza realizuje se putem transfera znanja kroz konsultacije, razvoj proizvoda i investicione projekte i predstavlja most između naših naučnih istraživanja i njihove primene u praksi.

Istraživači

dr Slađana Žilić

naučni savetnik, rukovodilac Grupe

dr Valentina Nikolić

viši naučni saradnik

dr Marijana Simić

viši naučni saradnik

Beka Sarić

master hemičar, saradnik doktorand

Danka Milovanović

spec. dr vet., saradnik doktorand

Snežana Jovanović

dipl inž., saradnik