Grupa za prehrambenu tehnologiju i biohemiju
Istraživanja fizičkih svojstava i hemijskog sastava zrna kukuruza, soje i strnih žita koja se sprovode u laboratoriji Grupe za prehrambenu tehnologiju i biohemiju osnov su za stvaranje ZP genotipova visoke nutritivne, funkcionalne i tehnološke vrednosti.
Od osnivanja Instituta, pa do danas, Grupa za prehrambenu tehnologiju i biohemiju sprovodi istraživanja u oblasti biotehničkih nauka, a u okviru dve medjusobno povezane naučne discipline:
- Hemija proizvoda biljnog porekla.
- Prehrambena tehnologija žita i brašna.
Istraživanja
Naša istraživanja su fokusirana na pitanja kvaliteta i bezbednosti hrane na bazi žitarica kako bismo bolje razumeli promene u hrani tokom tehnoloških procesa prerade. Primenjujemo osnovne inženjerske alate i aktuelne analitičke tehnike kako bismo unapredili svoje znanje, a raspolažemo kadrom koji je obučen za izvođenje preko 60 različitih fizičko-hemijskih analiza. Naši saradnici prepoznaju važnost saradnje u napretku nauke. Stoga, Grupa ima ostvarena partnerstva sa mnogim domaćim i evropskim istraživačkim institucijama.
Saradnja sa privredom takođe je važan segment aktivnosti Grupe. Ova veza realizuje se putem transfera znanja kroz konsultacije, razvoj proizvoda i investicione projekte i predstavlja most između naših naučnih istraživanja i njihove primene u praksi.