Ispitivanja fizičko-hemijskih i tehnoloških karakteristika zrna kukuruza, soje, suncokreta, pšenice i ječma imaju za cilj utvrđivanje tehnološke vrednosti i namene ZP hibrida sa aspekta njihove primene u industriji. Istraživanja se realizuju kroz sledeće programske zadatke:
Proučavanje nutritivne i tehnološke vrednosti novorazvijenih ZP genotipova za različite namene.
Ispitivanje promena tehnološkog kvaliteta zrna kukuruza, soje, suncokreta, pšenice i ječma u transferu od biljke do upotrebe.
Ispitivanje funkcionalnih svojstava skroba različitih genotipova u cilju nalaženja prirodnih biopolimera za različite namene.
Ispitivanje karakteristika proteina zrna različitih ZP genotipova u cilju razvoja proizvoda visoke nutritivne vrednosti.
Ispitivanje karakteristika ulja zrna različitih ZP genotipova u cilju razvoja proizvoda visoke nutritivne vrednosti i određivanja vrste pakovanja, uslova čuvanja i roka trajanja ZP proizvoda.
Ispitivanje sadržaja antihranljivih materija u zrnu ZP sorti soje i mogućnosti redukcije njihovog štetnog efekta.
Ispitivanje sadržaja dijetalnih vlakana (rezistentni skrob, ß-glukani …) u zrnu ZP genotipova kukuruza, ječma i pšenice.
Ispitivanje saharidnog sastava i nutritivno-tehnološke vrednosti nove generacije ZP šećeraca.
Ispitivanje sadržaja antioksidanasa u zrnu ZP genotipova kukuruza, soje, suncokreta, ječma i pšenice.
Ispitivanje svarljivosti merkantilnog zrna ZP genotipova.
Razvoj i praktična primena novih analitičkih metoda za merenje i procenu tehnološke vrednosti zrna kukuruza, soje, suncokreta, pšenice i ječma kao osnove za dobijanje novih proizvoda.