PROJARA
- 3,5 šoljica kukuruznog brašna
- ½ šoljice belog pšeničnog brašna
- ½ praška za pecivo
- 2 jaja
- ½ šoljice ulja
- 1 šoljica jogurta (gusti)
- 2 šoljice kisele vode
- 300-400 g jakog, zrelog sira (sjenički, zlatarski…)
- Peći u rerni na 190-200oC oko 30 min.

Napomena: Pri mešenju proje od plavog kukuruznog brašna jako su bitni jogurt i sir koji masi uslovljavaju slabo kiselu pH vrednost oko 4-5. Na ovoj pH vrednosti ostvaruje se stabilna boja (crveno-roze-ljubičasta) antocijanina, koja inače u zavisnosti od pH sredine varira od bezbojne preko žute, zelene, plave, ljubičaste, crvene, roze. Formiranu smešu treba neko vreme mešati ili čak malo ostaviti da odstoji kako bi došlo do ekstrakcije antocijanina i ostvarivanja ujednačene boje. Recepturu možete modifikovati uz pridržavanje navedenih zakonitosti. Takođe, na ovaj odnos komponenata ne dodavati ceo prašak za pecivo ili njime zamenjivati kiselu vodu jer ćete ostvariti bazne uslove u kojima će antocijanini promeniti boju čak i ka sivoj boji.