Слика-ЗП-Соја--2010.

Производи и услуге - сорте соје

Особа за контакт: мр Мирјана Сребрић

Признате сорте соје Института за кукуруз:

ЗПС 015

Рана сорта 0 групе зрења, сазрева у нормалним годинама у првој половини септембра. Индетерминантног типа раста стабла, средње висине. Цвет је љубичасте боје, маље су мркожуте. Семењача је жуте боје, хилум је сив. Апсолутна маса зрна биљака гајених у нормалној густини усева се креће око 210-220г. У семену може да се нађе у неким годинама понеко црно зрно, што је сортна особина, пошто је ова сорта створена из популације са егзотичном гермплазмом. При мало смањеној густини усева формира до две бочне гране, које су равноправне са главним стаблом и тако до извесног степена надокнађује густину. Не полеже, тако да је погодна за гајење у условима наводњавања. Генетички потенцијал родности је 5 т/ха. Препоручује се густина усева од 500.000 биљака/ха.

БОСА

Рана сорта 0 групе зрења, сазрева у нормалним годинама у првој половини септембра. Индетерминантног типа раста стабла, средње висине. Цвет је љубичасте боје, маље су сиве. Семењача је жуте боје, хилум непотпуно црн, чија боја помало прелази и на семењачу, што је сортна особина. Апсолутна маса зрна, са биљака гајених у нормалној густини усева, креће се око 205-210г. Одликује се брзим и снажним порастом у почетним фазама раста, што је посебно значајно у неповољним условима после ницања. Генетички потенцијал родности је 4.5 т/ха. Оптимална густина усева је 500.000 бијака/ха.

НЕНА

Касна сорта ИИ групе зрења. Стабло је усправно, средње висине, индетерминантниг типа раста. Цвет је љубичасте боје, маље су мркожуте. Семењача је жуте боје, сјајна, а хилум браон. Апсолутна маса зрна је око 190г. Генетички потенцијал родности је преко 5 т/ха. Препоручује се гајење при густини усева од 400.000 биљака/ха.

ЛАНА

Касна сорта ИИ групе зрења. Захтева већу температурну суму тако да се не препоручује за регионе севера Бачке, на пример, због тога што се може десити у кишним годинама са нижом температурном сумом да сазревање буде касно и отежано. Препоручује се густина сетве од 400.000 биљака по хектару. Сорта припада типу неограниченог раста стабла. Стабло је обрасло маљама сиве боје, цветови су бели, семе са жутом семењачом и светло браон хилумом. У зрелом зрну ове сорте не налази се Кунитз трипсин инхибитор, који припада комплексу антихранљивих супстанци, и одговоран је за приближно половину укупне трипсин инхибиторске активности у сировом (непрерађеном) зрну. Захваљујући томе зрно ове сорте могуће је прерађивати на нижој температури и за краће време, што је од значаја при индустријској преради. Такође има и своју примену у исхрани ОДРАСЛИХ домаћих животиња без претходне термичке обраде.

ЛИДИЈА

Сорта ИИ групе зрења. Препоручује се густина сетве од 400.000 биљака по хектару. Сорта припада типу неограниченог раста стабла. Стабло је обрасло маљама сиве боје, цветови су бели, семе са жутом семењачом и светло браон хилумом. По приносу зрна је равноравна са сортама исте групе (на нивоу стандарда) са садржајем протеина око 40%.

ЛАУРА

Нова сота И групе зрења. Одликује се истим специфичним својством као и наса сорта ЛАНА (не садржи Кунитз трипсин инхибитор у зрелом зрну). Препоручује се за исту намену. Стабло ове сорте припада индетерминантном типу раста, обрасло је мркожутим маљама. Цвет је беле боје, семе са жутом семењачом и црним хилумом. По приносу зрна је равноправна са високоприносним сортама И групе зрења које су код нас раширене у производњи. Препоручује се за гајење у свим главним производним регионима наше земље, а посебно тамо где сорта Лана проблематично сазрева. Оптимална густина усева је 450 000 биљака/ха.