соја-и-кукуруз

Прерада кукуруза и соје

Дугогодишњим научно-истраживачким радом групе за прехрамбену технологију и биохемију развијена је палета специфичних ЗП производа:

Микро-еx соја

Микро-еx соја представља енергетско и протеинско храниво које има изузетно позитивне ефекте при исхрани свих врста и категорија животиња. Производ је добијен комбинацијом сојиних пахуљица (60%) и сојиног гриза (40%). Сојине флекице добијају се поступком микронизације, дејством инфрацрвених зрака, а сојин гриз кувањем путем фрикције, односно поступком суве екструзије.

ЗП комплетна крмна смеша за исхрану прасади од одбијања до 25кг телесне масе - ЗП “Дуцко”

Током дугогодишњих истраживања уочено је да одређени термички третмани имају позитиван утицај на побољшање хранљивог састава различитог зрневља. Резултати ових истраживања су са успехом искоришћени за креирање овог производа. За производњу ове ЗП смеше користе се сировине (кукуруз, соја, пшеница, јечам и сточни грашак) које су претходно термички третиране. При производњи смеше ЗП “Дуцко” у одређеном односу меша се и меље екструдовано или микронизовано зрневље одабраних сировина биљног порекла. Предност смеше ЗП “Дуцко” је у повећаној сварљивости и искористљивости хранљивих материја. Примењени термички третмани утичу на желатинизацију скроба и размотавање комплексних протеинских ланаца при чему се омогућава лакша ензимска дигестија, а тиме и искористљивост. Ова карактеристика смеше ЗП “Дуцко” је нарочито битна при исхрани најмлађих категорија свиња које немају довољно развијен ензимски систем. У циљу комерцијализације и испитивања квалитета производа, постављени су и хранидбени огледи. Према подацима, просечно дневни прираст по прасету био је 660г код животиња храњених смешом ЗП “Дуцко” и 540г код контролне групе. Конверзија (утрошак хране за кг прираста) код животиња храњених ЗП смешом била је 2,11кг, а код контролне групе 2,60кг. Контролна група животиња имала је за 23,2% већи утрошак хране за кг прираста. Током хранидбених огледа животиње храњене смешом ЗП “Дуцко” нису имале никаквих здравствених проблема. Њихов напредак је био видљив, истицале су се сјајем коже и длаке, једрошћу и биле су изузетне живахности.

ЗП комплетна смеша за коке носиље - ЗП “Златна кока”

При производњи ове смеше поред осталих сировина биљног порекла користи се посебно одабран хибрид кукуруза жутог зрна са високим садржајем наранџастог пигмента – ß-каротина и генотип кукуруза црвеног зрна ЗП Руменка са високим садржајем црвеног пигмента – антоцијана. Исхрана кока носиља смешом са високим садржај ових пигментних једињења условљава производњу јаја са веома израженом бојом жуманца. Такође, ова једињења имају и антиоксидативну и провитаминску функцију. Поред тога, смеша ЗП “Златна кока” има преко 3% линоленске киселине или w-три фактора што узрокује и повећан садржај ове есенцијалне масне киселине у јајима. Обзиром на ефекат w-три фактора у превенцији кардиоваскуларних обољења и снижавању холестерола произилази и значај конзумирања намирница са повећаним садржајем ове есенцијалне масне киселине.

ЗП комплетна смеша за исхрану пилића И - ЗП “Мицко 1” и ЗП комплетна смеша за исхрану пилића ИИ - ЗП “Мицко 2”

Смеша ЗП “Мицко 1” користи се за исхрану пилића до 22. дана това, а смеша ЗП “Мицко 2” од 22. до 43. дана това. Смеше за исхрану пилића одликују се изузетно високом сварљивошћу хранљивих састојака што је последица термичке прераде зрна биљних сировина које улази у састав смеше.

ЗП кукурузне, пшеничне, јечмене пахуљице

Пахуљице зрна житарица добијају се у току термичког процеса микронизације. Мицронизинг Цо. је патентирала процес који користи део спектра инфрацрвених зрака таласне дужине од 3,4 до 1,8 микрона којима се постиже потребан ниво температуре за кратко време. Прерада зрневља новим методама има више циљева: да се промени величина честица, побољша укус и јестивост, издвоје неки непожељни састојци, повећа сварљивост, деконтаминирају загађивачи и изведе селективна пастеризација. Поред тога технологијом микронизације се: редукује садржај воде за 30 до 40%, повећава површина честица 3 до 4 пута, снага бубрења (апсорпција воде по г суве материје) 3-4 пута, растворљивост угљених хидрата 3-4 пута и скробна дигестија 1,5 до 3 пута у односу на хладно ваљано зрно. Микронизоване пахуљице са високим степеном желатинизације скроба инкорпорирају се као ефикасна компонента у храну за животиње. Мешају се са осталим компонентама протеинског и минералног садржаја и пелетирају.

CELGRAN ®

CELGRAN производи представљају лигноцелулозне гранулате добијене уситњавањем и гранулацијом кукурузног окласка по оригиналној технолошкој шеми. На конструисаном пилот постројењу произведени су гранулати:

CELGRAN® А – честице које пролазе кроз сито о 3мм CELGRAN® Б – честице које пролазе кроз сито о 2мм CELGRAN® Ц – честице које пролазе кроз сито о 1мм

Производи су намењени за употребу у металопрерађивачкој, хемијској, фармацеутској индустрији, као и заштити животне средине. У зависности од величине гранула, CELGRAN се користи за полирање и одмашћивање металних површива, као носач активних материја у хербицидима, инсектицидима, микроинградијената у сточној храни, као простирка за кућне љубимце која има високу моћ апсорпције, а не задржава мирис, као хранљива подлога за гљиве, за производњу иверице, а у заштити животне средине за прикупљање нафте и мазута са водених површина…

Од актуелних производа издвајамо:

ЗП Брашно - интегрално безглутенско брашно кукуруза жутог, црвеног и белог зрна

У производњи ЗП интегралног кукурузног брашна употребљава се цело зрно посебно одабраних ЗП генотипова кукуруза: црвеног зрна – ЗП Руменка, жутог зрна – ЗП 633, белог зрна – ЗП 551б.

ЗП интегрална кукурузна брашна имају побољшана нутритивна својства због већег садржаја протеина, антоцијана, каротина, уља високог квалитета и нерастворних влакана.

Интегрално кукурузно брашно са нутритивног становишта представља концентровани извор енергије, есенцијалних масних и амино киселина протеина, витамина А, Б и Е комплекса, ß-каротина, минералних материја пре свега К и Мг. Посебан значај има управо витамин Е јер његов дефицит угрожава репродукциону способност људи као и животиња. Савремена епидемиолошка истраживања подржавају теорију да храна у којој преовлађују интегралне житарице може помоћи у превенцији и лечењу неких болести, укључујући кардиоваскуларна обољења, дијабетес и многе типове канцера. Најзначајнији антиоксиданси интегралног кукурузног брашна, ß-каротин и витамини Е комплекса, имају важну улогу у уравнотежењу оксидативних реакција у организму. Дијетална (прехрамбена) влакна интегралног кукурузног брашна у организму потпомажу физиолошке процесе који условљавају лаксацију, смањење глукозе и инсулина у крви. Ова влакна могу утицати и на смањење нивоа холестерола у крви, ублажавање ефекта ендокриних болести, запаљења слепог црева, хемороида и чира.

Од посебног је значаја истаћи улогу ЗП брашна у исхрани деце и одраслих оболелих од целијакије (глутенска ентеропатија или малапсорпција) чије се лечење спроводи строгом дијетом без глутена који је присутан у многобројним житарицама као што су пшеница, раж, јечам, зоб, као и у многим готовим производима, конзервансима и лековима. Целијакија је аутоимуна болест пробавног тракта која погађа генетички подложне појединце. Код ове болести је слузокожа танког црева оштећена, а до оштећења долази због конзумирања хране која садржи глутен. Кукурузно зрно не садржи овај «уништавајући» протеин који може проузроковати многобројне компликације као што су све врсте тумора које се развијају у танком цреву.

ПРОИЗВОДЊА ФУНКЦИОНАЛНЕ ХРАНЕ

У оквиру Института за кукуруз Земун Поље, одсека за прехрамбену технологију и биохемију изградјено је пилот постројење где ће се развијати и производити “функционални производи” од кукуруза намењени људској исхрани. Основу палете нових производа чини ЗП интегрално кукурузно брашно.

ЗП Брашно ће се у блиској будућности наћи и у комерцијалној производњи и продаји и тако доступно свим особама које желе да обогате своју исхрану важном интегралном житарицом и тиме допринесу очувању свога здравља.