анализа-квлитета-семена
контрола-квалитета

Акредитована Лабораторија за испитивање семена

Лабораторија за испитивање семена је акредитована према ISO/IEC 17025:2006 стандарду код Међународне организације за испитивање семена (International Seed Testing Association, ISTA) и код акредитационог тела Србије. Под ISTA и ATS акредитацијом се налази: узорковање и испитивање семена кукуруза, соје, цереалија, сунцокрета, ситносемених и крупносемених легуминоза и семе поврћа, а само под ATS акредитацијом и семе трава и цвећа, као и генетичка чистоћа семена кукуруза. О обиму ISTA акредитације можете више наћи на сајту: www.сеедтест.орг, а цоде наше лабораторије је YУДЛ03.

Лабораторија је ауторизована за издавање оранге (ISTA) цертификата о квалитету семена и издавање ОЕЦД цертификата о сортности за извоз семена. Годишње се у лабораторији испита до 10.000 узорака семена из домаће производње и из увоза. Услуге узорковања и испитивања семена усмерене су, у првом реду, ка испуњењу захтева акредитационих стандарда, међународних правила испитивања и потребама и захтевима наших корисника.

Увођењем документованог система управљања квалитетом према међународним стандардима и упутствима, Лабораторија за испитивање семена одржава висок стандард услуга који поштује професионалност у раду. На овај начин Лабораторија испуњава захтеве ISTA-е и ATS-а. Укључена је у мрежу профициенцy тестова, које организује ISTA, три пута годишње. Овим тестовима се проверава оспособљеност (компетентност) аналитичара и исправност опреме и инструмената Лабораторије за испитивање семена, чиме се постиже међународно признавање резултата испитивања. Поред тога, Лабораторија је организатор МЛИ тестова за акредитоване лабораторије за испитивање семена Републике Србије.

Лабораторија поседује референтну колекцију семена коровског и гајеног биља са преко 1600 узорака.

У својој дугогодишњој традицији (од 1946. године) Лабораторија је успоставила сарадњу са другим, сличним Лабораторијама у земљи. У Лабораторији се врши обука студената путем израде дипломских и магISTAрских радова из области физиологије и патологије семена, али и других сродних области истраживања. Особље Лабораторије сваке године учествује на ISTA семинарима и радионицама, као и на специјализацијама на Универзитетима у САД (Иоwа, Охио, Иллиоис и др.), Немачкој и сл. са којима има развијену сарадњу по питању истраживања на семену. До сада особље лабораторије објавило је преко 150 научних и стручних радова у земљи и иностранству.

ISTA