Međunarodna konferencija „The Frontiers of Science and Technology in Crop Breeding and Production“ koju organizuje Institut za kukuruz „Zemun Polje“ povodom 75 godina postojanja održaće se u Beogradu od 6. do 11. juna 2021. godine u hotelu Falkensteiner.

Istraživanja useva su danas važnija nego ranije, jer se naučnici suočavaju sa izazovima u vidu klimatskih promena i rasta svetske populacije, za koje su efikasnije oplemenjivanje i nove tehnologije u oplemenjivanju neophodne. S obzirom da kukuruz, pšenica i soja obezbeđuju više od polovine kalorija na svetskom nivou, za globalnu stabilnost hrane od velikog je značaja rad na povećanju prinosa, kvaliteta i tolerantnosti ovih biljnih kultura.

Fokus konferencije biće usmeren na korišćenje genetičkih resursa i prebreeding u oplemenjivanju, poboljšanje osobina useva, abiotički i biotički stres, gajenje useva, semenarstvo, proizvodnju hrane kao i razvoj novih alata za uspešniju analizu podataka i menadžment. Prezentacija bi trebala biti usmerena na istraživanje kukuruza, strnih žita i soje.

Glavni cilj konferencije je okupljanje eksperata/stručnjaka i istraživača iz akademskih i industrijskih krugova u razmeni znanja, iskustava i inovacija u istraživanju, davanju odgovora na postojeće probleme i postavljanju novih pitanja, kao i upoznavanje novih potencijalnih saradnika.

Više informacija na www.zpconference75.com