Biblioteka Instituta za kukuruz

Biblioteka Instituta za kukuruz „Zemun Polje“ svrstava se u tip specijalnih biblioteka i, u okviru Instituta za kukuruz, nalazi se u u Sektoru za NIR. Rad u biblioteci usmeren je ka prikupljanju, obradi, zaštiti, čuvanju, pozajmici bibliotečke građe i izvora, kao i distribuciji informacija sa drugim bibliotekama.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, kao nosilac matične funkcije, obavlja stručni nadzor nad bibliotekom Instituta.

Na poslovima u biblioteci Instituta trenutno su angažovani viši knjižničar i knjižničar. Osim poslova u biblioteci, oni su aktivni i u okviru Sekcije bibliotekara i knjižničara Zajednice instituta Srbije. Izuzetno dobra saradnja ostvarena je i sa bibliotekom Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

  1. godine biblioteka Instituta zvanično je uključena u COBISS.SR sistem. Uz pomoć ovog sistema uzajamne katalogizacije, biblioteka Instituta može da se pokaže u svetlu u kakvom zaslužuje biblioteka jedne ovakve naučne ustanove, kakva je Institut za kukuruz.

http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?command=search&base=colib&lani=sr&select=(ac=IZKZP)

http://vbshome.vbs.rs/sr/obavestenja_novosti/arhiv.asp#2015

Istorijat i razvoj

Biblioteka Instituta za kukuruz „Zemun Polje“ osnovana je 1946. godine. Zvanično je upisana  u Centralni registar biblioteka Srbije 1997. godine. Paralelno je započeto i automatizovanje fonda biblioteke i pravljenje elektronske baze podataka. Ovaj proces je intenzivnije nastavljen od 2014. godine.

Bibliotečki fond

Interna podela baze podataka o bibliotečkom fondu Instituta obuhvata četiri baze:

  • Bazu monografskih izdanja,
  • Bazu periodičnih izdanja,
  • Bazu naucnih radova (doktorske disertacije, magistarske teze, diplomski radovi),
  • Bazu izdanja gde je Institut prisutan u ulozi (su)izdavača.

Biblioteka raspolaže sa 3.532 naslova monografskih publikacija i 436 naslova periodičnih publikacija na srpskom, ruskom, engleskom, nemačkom, španskom, francuskom, italijanskom, bugarskom, makedonskom, slovačkom, mađarskom, češkom i albanskom jeziku. Najstariji časopis datira još iz 1926. godine.

Zaposleni u biblioteci Instituta aktivno rade na osavremenjivanju bibliotečke građe, u smislu nabavke elektronskih izdanja monografskih i periodičnih publikacija. U tom smislu, biblioteka Instituta je svojim zaposlenima omogućila pristup ACSESS digitalnoj biblioteci, preko koje je dostupna eminentna strana periodika, kao što su Crop Science i Agronomy Journal.

Fond biblioteke Instituta za kukuruz upotpunjuje i veliki broj diplomskih, magistarskih i doktorskih radova naučnih radnika, zaposlenih u Institutu sada, ili u prošlosti, među kojima jedna doktorska disertacija datira čak iz 1927. godine [Schönborn, Adalbert: „Einfluss verschiedener Magnesiaformen auf das Wachstum der Gerste und Aufnahme der Nährstoffe”, 1927, Hohen Philosophischen Fakultät der Christian-Albrechts-Universität zu Kiel – Universitätsverlag von Robert Noske in Borna-Leipzig].

Kako se Institut tokom svoje istorije bavio i izdavačkom delatnošću, u biblioteci se nalaze i izdanja ovih knjiga, sačinjena od strane naučnih radnika i saradnika Instituta. Pored toga, zahvaljujući pojedinačnom i kolektivnom angažovanju zaposlenih u Institutu, u biblioteci se mogu pronaći i brojne diplome, zahvalnice, povelje, plakete, priznanja i odlikovanja. Oni svedoče o raznovrsnosti aktivnosti Instituta, ne samo o postignutim rezultatima u oblasti prirodnih nauka, već i o doprinosu razvoju i unapređenju obrazovanja – naročito visokog obrazovanja – kako u Srbiji, tako i u regionu, o angažovanjima na drugim poljima međunarodne saradnje, o organizaciji različitih manifestacija i naučnih skupova, kao i o saradnji sa različitim društvenim organizacijama, o doprinosu na očuvanju spomenika nacionalne kulture i pismenosti, o redovnim učešćima na međunarodnim sajmovima poljoprivrede, o brojnim finansijskim i materijalnim prilozima upućenim institucijama kulture, religije i nauke, o velikim nagradama za doprinos od nacionalnog značaja, kao i o mnogim drugim počastima.

Kontakt

tel: 011/3756-704, lok. 662

e-mail: bibliotekamrizp@mrizp.rs

Slobodan Medić, viši knjižničar

e-mail: smedic@mrizp.rs

Natalija Milošević, knjižničar

e-mail: nmilosevic@mrizp.rs

Radno vreme biblioteke:

pon – pet    07:30 – 15:30h