
dr Slađana Žilić, šef Grupe,
dr Marijana Simić,
dr Valentina Nikolić,
Snežana Jovanović, dipl.inž.,
Marko Vasić, dipl.inž.
doktorand Beka Sarić
doktorand Danka Milovanović
Grupa za prehrambenu tehnologiju i biohemiju organizaciono je sastavljena iz hemijske laboratorije i eksperimentalno-proizvodnog pogona za razvoj i proizvodnju prehrambenih proizvoda na bazi zrna žitarica i leguminoza.
Istraživačke aktivnosti:
Istraživanja fizičkih svojstava i hemijskog sastava zrna kukuruza, soje i strnih žita koja se sprovode u laboratoriji Grupe za prehrambenu tehnologiju i biohemiju od osnivanja Instituta, pa do danas, prate naučno-istraživački rad na oplemenjivanju ovih ratarskih biljaka i doprinose stvaranje komercijalne kategorije ZP semena visoke nutritivne, funkcionalne i tehnološke vrednosti.
Program naučno-istraživačkog rada Grupe usmeren je ka tri, međusobno povezane, oblasti istraživanja:
- Ispitivanje fizičkih, hemijskih i tehnoloških svojstava zrna ZP hibrida kukuruza, sorti soje i strnih žita, a radi ocene njihove upotrebne vrednosti, odnosno mogućnosti korišćenja u proizvodnji hrane za ljude ili životinje.
Ova oblast obuhvata proučavanje sadržaja osnovnih hemijskih konstituenata zrna, strukture i sastava proteina, dijetalnih vlakana i skroba u zrnu, kao i sadržaja šećera i bioaktivnih jedinjenja, kao što su fenolna jedinjenja, karotenoidi i vitamin E, u zrnu.
- Ispitivanje kvaliteta kukuruzne biljke (biomase) za silažu.
Istraživanja obuhvataju ispitivanje prinosa suve materije i strukture prinosa cele kukuruzne biljke, hemijskog sastava, sadržaja lignoceluloznih vlakana i svarljivosti suve materije kukuruzne biljke, a radi identifikovanja silažnih formi hibrida kukuruza, kao i određivanja kriterijuma za ocenu kvaliteta silaže.
- Razvoj zdravstveno bezbednih proizvoda visoke nutritivne i funkcionalne vrednosti na bazi ZP genotipova kukuruza, soje i strnih žita.
Ova oblast istraživanja podrazumeva definisanje sirovinskog sastava i optimalnih tehnoloških procesa u cilju postizanja zadovoljavajućih nutritivnih i funkcionalnih svojstva ZP prehrambenih proizvoda, kao i ispitivanje uticaja sirovinskog sastava i procesnih tretmana na tehnološka svojstva i razvoj neo-kontaminenata u prehrambenim proizvodima u cilju obezbeđivanja zdravstveno bezbednih i senzorno prihvatljivih proizvoda.
Pored saradnje sa drugim naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu (Institut za prehramenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu; Institut za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu; Vojnomedicinska akademija, Beograd; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu; Institut za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu; Institut za prehrambenu tehnologiju Univerziteta u Novom Sadu; Department of Food Engineering, Hacettepe University, Ankara, Turska; INRA, Nansi, Francuska) saradnja sa privredom je važan segment aktivnosti Grupe i most između naučnih istraživanja i njihove primene u praksi. Ovaj proces realizuje se putem transfera znanja kroz konsultacije, razvoj proizvoda i investicione projekte.
Laboratorija Grupe za prehrambenu tehnologiju i biohemiju godišnje analizira preko 3000 uzoraka primenom oko 70 različitih hemijskih metoda.
Rezultati Projekta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede “Primena agrotehničkih mera u cilju definisanja agronomske strategije za redukciju akrilamida i proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane na bazi kukuruza”. Oktobar 2022.