Istraživanje i razvoj – oplemenjivanje
dr Jelena Srdić, rukovodilac Odeljenja za oplemenjivanje
Oplemenjivanje kukuruza
Ciljevi – stvaranje hibrida visokog genetičkog potencijala rodnosti i visokog kvaliteta zrna svih FAO grupa zrenja, pogodnih za različite uslove gajenja, potrebe i namene.
Odabrane hibridne kombinacije se prijavljuju Sortnoj komisiji Ministarstva za poljoprivredu Republike Srbije za ispitivanje i priznavanje. Pre uvođenja u proizvodnju priznati ZP hibridi kukuruza se ispituju u proizvodnim (STRIP) ogledima 2-3 godine na velikom broju lokaliteta.
U Institutu su razvijeni sledeći programi oplemenjivanja kukuruza:
SELEKCIJA HIBRIDA KUKURUZA STANDARDNOG TIPA ZRNA
Osnovni cilj ovog oplemenjivačkog programa je stvaranje hibrida kukuruza visokog prinosa i tolerantnostiza proizvodnju zrna i silaže u sledećim područjima:
a) ravničarskim reonima naše zemlje (FAO 500- 700)
b) kukuruznom pojasu srednjeg i južnog dela evropskog kontinenta (FAO 500-700)
c) pojedinim evroazijskim zemljama (FAO 700-800)
Pored programa selekcije hibrida kukuruza standardnog kvaliteta zrna u Institutu za kukuruz su razvijeni i programi stvaranja hibrida specifičnog kvaliteta zrna.
Ugradjivanje poželjnih svojstava u zp elitne linije kukuruza I primena metoda duplih haploida u oplemenjivanju
Istraživački tim:
dr Jelena Vančetović,
dr Sofija Božinović
Najvažniji rezultati oplemenjivanja kukuruza u Institutu:
Zahvaljujući uvođenju hibridnog kukuruza i unapređenju sistema gajenja u proizvodnoj praksi došlo je do značajnog povećanja ukupne proizvodnje kukuruza. U našoj zemlji je za poslednjih šezdeset godina (1949 – 2013) ostvareno prosečno godišnje povećanje prinosa zrna kukuruza od 50 kg/ha, a u periodu 1965-1986 114,2 kg/ha, što je bilo na nivou rezultata u SAD.
U Institutu za kukuruz “Zemun Polje” je do sada realizovano šest ciklusa selekcije hibrida kukuruza. ZP hibridi novijih ciklusa značajno se razlikuju po agronomskim svojstvima u odnosu na ZP hibride prethodnog perioda.
Selekcija hibrida kukuruza specifičnih svojstava
Istraživački tim:
dr Jelena Srdić, Šef grupe
Osnovni cilj ovog oplemenjivačkog programa je stvaranje hibrida kukuruza specifičnih svojstava visokog potencijala rodnosti i visokog kvaliteta osobina na koje se vrsi oplemenjivanje.
Velika genetička varijabilnost različitih svojstava zrna kukuruza omogućava da se procesom oplemenjivanja menja kompozicija zrna u pogledu količine i kvaliteta pojedinih sastavnih delova. Specifični tipovi kukuruza, zbog određenih osobina i načina genetičke kontrole tih osobina, zahtevaju posebnu pažnju tokom procesa oplemenjivanja a i kasnije u procesu proizvodnje semena i u komercijalnoj proizvodnji. To se posebno odnosi na sprečavanje nekontrolisanog oprašivanja. Da bi se obezbedio uspeh u selekciji na određena specifična svojstva potrebni su i posebni postupci radi ocenjivanja određenih svojstava na koja se vrši oplemenjivanje, kao npr.: određivanje stepena kokičavosti i kvaliteta kokica kod kokičara; određivanje sadržaja šećera i dužine intervala za berbu hibrida šećerca, i dr..
Rezultati rada na oplemenjivanju kukuruza specifičnih svojstava se ogledaju kroz veliki broj priznatih hibrida: šećerci – 40; kokičari – 16; belih – 16. Najpoznatiji i najviše gajeni hibridi su: ZP 611k, ZP 504 su, ZP 300b, ZP 74b, itd. Gajenje navedenih hibrida je doprinelo smanjenju zavisnosti zemlje od uvoza određenih tipova kukuruza za prehrambenu industriju i industriju stočne hrane kao i povećanju izvoza semena kukuruza belog zrna, kukuruza kokičara i šećerca.
Oplemenjivanje soje
Istraživački tim:
dr Vesna Perić, šef Grupe
Program oplemenjivanja soje – u Institutu za kukuruz je započet 1983. godine. Rad je zasnovan na savremenim metodama. Institut za kukuruz poseduje kolekciju domaćih i introdukovanih sorti i linija koje služe za formiranje početnih populacija za selekciju soje. Svake godine se ispituje oko hiljadu linija. Superiorne linije se testiraju u ogledima da bi nekoliko najboljih bilo poslato na ispitivanje u sortnu komisiju Ministarstva za poljoprivredu Republike Srbije.
Registrovane ZP sorte soje: Selena, Olga, Laura (sa smanjenim sadržajem tripsin inhibitora u zrelom zrnu) i Lidija (sa povećanim sadržajem proteina).
Oplemenjivanje strnih žita
Istraživački tim:
dr Vesna Kandić, šef Grupe
Program oplemenjivanja strnih žita – započet u Institutu za kukuruz 2006. godine, obuhvata oplemenjivanje pšenice, ječma i tritikalea. Oplemenjivanje pšenice obuhvata obične (hlebne) i tvrde (durum) pšenice za proizvodnju testenina. Kod ječma se radi na stvaranju sorti pivskog i stočnog ječma, a poseban segment čini golozrni ječam, namenjen ljudskoj ishrani. Oplemenjivanje tritilkalea usmereno je prevashodno u pravcu stvaranja sorti namenjenih proizvodnji kvalitetne zrnaste sirovine za proizvodnju stočne hrane. Cilj oplemenjivanja kod sve tri vrste strnih žita je stvaranje sorti visokih i stabilnih prinosa, dobrog tehnološkog kvaliteta i što bolje otpornosti na biotičke i abiotičke stresove, a pre svega na prevalentne biljne bolesti i sušu.
Registrovane sorte strnih žita: ozime hlebne pšenice – Zemunska rosa i Aurelia, ozimi durum – Agaton, ozimi pivski ječam – Nektar, jari golozrni ječam – Apolon, ozimi tritikale – Zenit. U inostranstvu su registrovane dve sorte – ozimi pivski ječam ZP Viktor u Rumuniji i durum Cosmostar u Grčkoj.
Grupa za tehničku podršku i mehanizovane operacije
Zoran Janković, organizator Grupe
Grupa je zadužena za osmišljavanje, planiranje i izvođenje mikroogleda u okviru odelenja za oplemenjivanje. Pribavlja informacije i naučno ih obrađuje u cilju kvalitetnog i racionalnog izvođenja poljskih eksperimenata i prostornih izolacija. Grupa se takođe bavi selekcijom hibrida kukuruza standardnog tipa zrna.