analiza-proizvoda

Proizvodi i usluge – analiza kvaliteta proizvoda

Osoba za kontakt:
dr Slađana Žilić
dr Milica Radosavljević
dr Marija Milašinović
Laboratorija je opremljena aparatima, a kadrovi su obučeni za obavljanje uslužnih hemijskih analiza stočne hrane, analize kvaliteta silaže i analize kvaliteta merkantilnog kukuruza, soje i pšenice.

Analize i testovi

    Spisak uslužnih analiza i testova:

  • Vlaga-suva materija
  • Sadržaj pepela
  • Sadržaj proteina po Kjeldahl-u
  • Sadržaj masti po Soxhlet-u
  • Sadržaj celuloze
  • Sadržaj skroba
  • Sadržaj rastvorljivih proteina (NSI)
  • Sadržaj iskoristljivog lizina
  • Sadržaj tripsin inhibitora
  • Aktivnost izoenzima lipoksigenaze
  • Aktivnost ureaze
  • Apsorpcija boje
  • Sadržaj vlažnog glutena
  • Sadržaj hemiceluloze
  • ADF (Acid Detergent Fibre) – nerastvorljivi ostatak posle ekstrakcije vlakana kiselim deterdžentom
  • NDF (neutral detergent fibre)- nerastvorljivi ostatak posle ekstrakcije vlakana neutralnim deterdžentom
  • ADL – sadržaj lignina
  • In vitro svarljivost suve i organske materije
  • Iskorišćenje i prinos skroba
  • Sadržaj rezistentnog skroba
  • Sadržaj ß-glukana
  • Sadržaj amiloze-spektrofotometrijski
  • Sadržaj amiloze-mikroskopski
  • Viskozitet skrobne paste
  • Sadržaj redukujućih šećera i saharoze
  • Sadržaj ß-karotina
  • Sadržaj ukupnih fenola
  • Ukupna antioksidantska aktivnost
  • Peroksidni broj
  • Kiselinski stepen
  • Jodni broj
  • Sadržaj amonijačnog azota
  • Sadržaj neproteinskog azota
  • pH vrednost silaže
  • Sadržaj isparljivih kiselina u silaži
  • Fizičke karakteristike kukuruznog zrna:

  • Hektolitarska (zapreminska) masa
  • Masa 1000 zrna
  • Gustina
  • Indeks flotacije
  • Otpornost na mlevenje
  • Udeo tvrde frakcije
  • Indeks apsorpcije vode
  • Lom
  • Perforirano oštećena zrna
  • SCI
  • Ocena tehnološke vrednosti kukuruznog zrna za određenu namenu
  • Određivanje kvaliteta merkantilne pšenice i soje