Na Evropskom simpozijumu o fitohemikalijama u medicini i hrani (1st European Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food) koji je održan u Beogradu od 7. do 9. septembra, a na kome je učestovalo više od 100 istraživača iz Evrope, ali i iz Kine, Pakistana, Irana, Izraela, Egipta i Brazila, naši istraživači imali su jedno zapaženo predavanje po pozivu pod naslovom „Sustainable fertilization systems as a prerequisite for improved quality of agriculture products“. Ocenom međunarodne Komisije sa ekspertizom u oblasti bioaktivnih jedinjenja, rezultati istraživača iz Instituta za kukuruz prezentovani pod naslovima „Microencapsulation of anthocyanins from blue maize and their fate during in vitro gastrointestinal digestion“ i „Small cereal grains as a source of phytochemicals“ nagrađeni su prvom i trećom nagradom. Prezentacija autora iz Instituta za kukuruz pod naslovom „Oat varieties with different hull colours as potential sources of phytochemicals for the food and the feed industry“ bila je takođe zapažena od strane učesnika skupa.